3 spartips vid en fasadrenovering

Renoveringar kan ofta bli en dyr affär. Särskilt vid fasadrenoveringar kan kostnaderna snabbt skena iväg om man inte planerar noggrant. En fasad är trots allt husets ansikte utåt och spelar en stor roll för både byggnadens estetik och skydd mot väder och vind.

Det finns dock metoder för att hålla kostnaderna nere utan att göra avkall på kvaliteten. I den här artikeln kommer vi att dela med oss av tre konkreta spartips som hjälper dig att genomföra en fasadrenovering på ett kostnadseffektivt sätt.

1. Gör så mycket av jobbet du kan på egen hand

Att själv utföra delar av fasadrenoveringsprojektet kan vara ett effektivt sätt att reducera kostnaderna. Det är dock avgörande att vara realistisk med vad du klarar av och inte överskatta din förmåga. Enkla uppgifter som att skrapa gammal färg eller att utföra enklare reparationer kan vara lämpliga att göra själv. Detta kan spara både tid och pengar som annars skulle ha gått till arbetskraft.

Innan du börjar är det klokt att noggrant undersöka vilka delar av renoveringen som är säkra och praktiska att utföra för någon utan större kunskap inom området. Det finns många resurser och guider tillgängliga som kan hjälpa dig att förstå processen och de tekniker som krävs. Om du känner dig osäker på något moment är det bättre att överlåta det till en kunnig hantverkare. Säkerheten är alltid det viktigaste och vissa moment i en fasadrenovering kräver specialkunskaper.

2. Utnyttja ROT-avdraget

I planeringsstadiet för en fasadrenovering är det förnuftigt att överväga möjligheten att nyttja ROT-avdraget. Detta skatteavdrag är avsett för renovering och ombyggnad av bostäder och kan innebära en betydande kostnadsminskning.

Med ROT-avdraget kan du få en skattereduktion på 30 procent av arbetskostnaden direkt på fakturan, upp till ett maxbelopp på 50 000 kr per år. Det är viktigt att komma ihåg att avdraget inte gäller för materialkostnader eller för arbete som utförs av dig själv.

För att kunna dra nytta av ROT-avdraget måste arbetet utföras av en behörig hantverkare. Se därför till att anlita en firma som är registrerad för F-skatt och som kan hantera ROT-avdraget korrekt.

3. Jämför och ta in flera offerter

Inför en fasadrenovering bör du inte nöja dig med den första offert du får. Att inhämta och jämföra offerter från flera företag ökar möjligheten att hitta det mest gynnsamma priset. Kom ihåg att den billigaste offerten inte nödvändigtvis är den bästa. Kvalitet och erfarenhet bör ha stor betydelse i ditt beslutsfattande.

En grundlig jämförelse innebär att du ser över inte bara priset utan även vad som ingår i tjänsten. Detaljer som materialkostnader, arbetskostnader och tidsramar för projektet är alla viktiga faktorer att beakta. Dessutom kan det vara en god idé att kontrollera företagens referenser och tidigare projekt för att säkerställa att de kan leverera den standard du förväntar dig.

Många seriösa hantverkare erbjuder vanligtvis kostnadsfria offerter, vilket gör det möjligt för dig att samla in alternativ utan att det belastar din budget. Oavsett om du letar efter hantverkare för fasadrenovering Stockholm eller någon annanstans i landet är det en tjänst du bör utnyttja.