Betalningsmetoder på digitala spelplattformar

Idag är det snarare regel än undantag att köpa produkter och tjänster på nätet. Även om den fysiska butiken finns kvar har den fått rejäl konkurrens av e-handeln. Det är inte bara kläder, elektronik och mat vi köper online. Många av oss bokar resor, spelar spel mot betalning och köper böcker, film och konst på nätet.

Att handla tryggt på nätet är därmed en högaktuell fråga, särskilt eftersom handel online förutsätter digital betalning. Företag som Mastercard som utfärdar betalkort marknadsför sig genom att hänvisa till återbetalningsskydd, snabba leveranser och skydd mot bedrägeriförsök när de förespråkar sin betalningsmetod. Betalningslandskapet idag är dock betydligt mer varierat än bara korttransaktioner.

I den här artikeln kikar vi på betalningsmetoder för digitala spelplattformar och vad som är viktigt att känna till. Innan vi sätter igång vill vi påpeka vikten av ansvarsfullt spelande. Detta är något alla bör ha koll på, oavsett vilken betalningsmetod de använder, då det är helt centralt att man spelar ansvarsfullt. Satsa inte mer pengar än vad du har råd att förlora.

Introduktion

Uppkomsten av de betalningsmetoder vi tänkte redogöra för i den här artikeln går hand i hand med utvecklingen av spelbranschen i stort under de senaste 20 åren.

Innan de digitala spelplattformar fanns var det enbart landbaserade anläggningar som fanns tillgängliga. Under den tiden var det populärt med kontanter och vanliga kortbetalningar bland de som ville spela klassiska spel som t.ex. blackjack, roulette och så vidare.

Nuförtiden har spel av detta slag digitala motsvarigheter som finns på moderna digitala spelplattformar som har utvecklats sedan 2000-talets början. Eftersom produkt- och tjänsteutbudet är digitalt i hög grad är därmed betalningsmetoderna även det alltmer. Men de digitala betalningsmetoderna är också ett resultat av den teknologiska utvecklingen som hela samhället har sett under de senaste åren då det blivit allt mer integrerat i vårt vardagliga liv.

Betalkort

På de flesta svenska spelsajter, om inte alla, kan man idag betala med betalkort vilket innefattar såväl kredit- som debetkort.

Korttransaktioner anses av många som det självklara alternativet, inte minst då det anses vara enkelt, smidigt och tryggt. Det förutsätter att du har ett fungerande och giltigt kort och saldo på kontot. Om de förutsättningarna är uppfyllda dras pengarna direkt från ditt konto av spelsajten du besöker, precis som om du skulle ha tagit ut och använt kontanter.

De flesta kort, däribland VISA, Mastercard och Amex, har inbyggda skydd mot bedrägerier, reseförsäkringar och andra förmåner som deras kunder får ta del av. Men det kan variera beroende på genom vilken aktör man har sitt betalkort – så kolla alltid upp vad som gäller om detta är aktuellt för dig! Har man ett kreditkort får man retroaktivt en faktura på alla betalningar som rör en viss period.

Banköverföring

I takt med att landskapet för digitala betalningar blivit allt mer varierat har en rad nya aktörer dykt upp på marknaden. En av dessa är Trustly som gör det möjligt att använda banköverföring som betalningsmetod när man frekventerar spelsajter online.

Betalning med Trustly anses i regel vara säkert och är inte förenat med avgifter. De är ett licensierat betalningsinstitut som lyder under tillsyn Finansinspektionen. Som användare slipper man registrera sig för att använda deras produkter och tjänster och de lagrar inte heller några uppgifter som skulle kunna användas i bedrägligt syfte för att komma åt ens bankkonto. Med Trustly går det snabbt, säkert och smidigt att betala på nätet.

Swish

Swish är en betaltjänst som är allmänt förekommande på svenska spelsajter. Det är en tjänst som gör det möjligt att såväl skicka som ta emot pengar från det egna bankkontot via mobiltelefonen.

En förutsättning för att det ska fungera är att både du och den aktör eller privatperson som ska ta emot medel måste vara anslutna till Swish. Betalningsmetoden är populär eftersom den är snabb (en transaktion kan genomföras på några sekunder) och smidig. Allt man behöver är att ladda ner Swish-appen och ha mobilt BankID installerat. Inga bankuppgifter behöver lämnas ut online vilket alltid är en fördel med tanke på risken för bedrägerier som finns på nätet.

Framtiden för krypto

Än så länge går det inte att betala med kryptovaluta på svenska spelsajter. Detta då lagstiftaren ännu inte har utrett vilka risker och möjligheter som är förenade med denna betalningsmetod.

Med tanke på att betalningsmetoden redan förekommer på internationella spelsajter kan dock tänkas att även svenska plattformar trycker på för att rättsläget ska klargöras. Faktum är nämligen att många spelare idag har medel i form av krypto som de gärna vill använda när de spelar. Spelplattformar som kommer att kunna erbjuda möjligheten framöver kommer att ha konkurrensfördelar gentemot de som inte gör det.

Spela ansvarsfullt

Är det så att du väljer att spela på casino eller annan typ av spelbolag som erbjuder spel om pengar är det viktigt att du gör det på ett ansvarsfullt sätt.

I korthet innebär ansvarsfullt spelande att man inte satsar mer än vad man har råd att förlora. Men det innebär också att man bör kontakta Stödlinjen för att få hjälp att sluta spela om spelandet har blivit problematiskt och påverkar ens ekonomi och liv i övrigt på ett negativt sätt. Det är även viktigt att känna till Spelpaus som gör det möjligt att stänga av sig själv från spelandet under en viss förutbestämd tidsperiod.