De 10 vanligaste misstagen när man anlitar en hantverkare

Att anlita en hantverkare för att utföra arbete i ditt hem eller på din arbetsplats är en viktig process som kräver noggrann planering och jämförelse.

Tyvärr är det dock inte ovanligt att många personer gör misstag när de går igenom denna process. Dessa misstag kan leda till onödiga kostnader, förseningar och i värsta fall, ett undermåligt slutresultat.

I dagens artikel kommer vi gå igenom de 10 vanligaste misstagen som görs vid när man anlitar hantverkare, och vi ger dig även tips på hur du kan undvika dem.

1. Ingen jämförelse av olika hantverkare

Allt för många väljer första bästa hantverkare. Detta är enligt oss ett stort misstag som kan leda till att du hamnar med en hantverkare som inte passar dina behov eller budget.

Det är viktigt att samla offerter och information från flera olika företag för att göra en informerad beslut. Detta gäller oavsett om du är på jakt efter exempelvis takläggare Åkersberga eller rörmokare, målare eller någon annan typ av hjälp i någon annan stad eller ort. Kort sagt är det en grundläggande sak att komma ihåg oavsett vilken typ av hjälp man letar efter.

2. Förskottsbetalningar

Förskottsbetalningar kan vara riskfyllda och bör undvikas om möjligt. Om du betalar i förskott utan garantier kan du riskera att inte få det arbete du förväntar dig eller till och med bli lurad på pengar.

Många fuskbyggare jobbar på detta sett och vi skulle generellt sett säga att om hantverkaren insisterar om att du ska betala i förskott så är detta ett tydligt varningstecken.

3. Inget avtal skrivs

Ett skriftligt avtal är alltid bra för att skydda både dig och hantverkaren.

Avtalet bör inkludera detaljer som omfattning av arbete, tidsplan, och betalningsvillkor. Se till att ha denna bit på plats innan något arbete börjar utföras av hantverkaren.

4. Du kontrollerar inte om företaget har F-skatt eller är momsregistrerade

När du anlitar en hantverkare för ett arbete är det viktigt att kontrollera om företaget är registrerat för F-skatt och moms.

Detta är inte bara ett tecken på att företaget är seriöst, utan det är också en juridisk skyldighet för att undvika komplikationer med Skatteverket längre fram.

5. Hantverkaren väljer besiktningsman

Låter du hantverkaren välja besiktningsman för ditt projekt kan det uppstå en jävssituation som inte är till din fördel.

Besiktningsmannen har en viktig roll i att granska arbetet och säkerställa att det har utförts korrekt och enligt de uppgjorda planerna. Om besiktningsmannen har en nära relation till hantverkaren eller på annat sätt är partisk, kan det kompromettera objektiviteten i granskningen.

6. Du kollar inte upp referenser och tidigare kunder

Referenser och tidigare kunder är bra indikatorer på företagets pålitlighet och kvalitet.

Om hantverkaren t.ex. inte har några exempel på tidigare kunder frontade på sin webbplats kan det vara en klok idé att först få en bättre koll på vilka tidigare arbeten de utfört innan du anlitar dem.

7. Du kontrollerar inte att företaget är behöriga och har rätt certifieringar

Ett vanligt misstag många gör vid anlitande av hantverkare är att inte kontrollera företagets behörigheter och certifieringar.

Detta kan resultera i att du anlitar en hantverkare som inte har de nödvändiga kvalifikationerna för att utföra jobbet på ett säkert och kvalitativt sätt. Att inte göra denna grundläggande kontroll kan leda till undermåligt utfört arbete, vilket kan ha allvarliga konsekvenser som sträcker sig från ökade kostnader till säkerhetsrisker.

8. Du anlitar en hantverkare med bristfälliga försäkringar

Otillräckliga försäkringar kan orsaka stora problem om något skulle gå fel under projektets gång.

Se till att företaget har en omfattande försäkring som skyddar både dem och dig. Seriösa hantverkare bör har försäkringar som både skyddar dig som kund och de själva.

9. För mycket fokus läggs på priset

Priset är viktigt, men det bör inte vara den enda faktorn i ditt beslut.

Det billigaste alternativet är inte alltid det bästa i längden. Du bör också kolla på andra aspekter såsom hantverkarens rykte och deras tidigare arbeten för att nämna några saker.

10. Orealistisk tidsplan

En orealistisk tidsplan kan orsaka onödiga förseningar och ökade kostnader.

Det är viktigt att både du och hantverkaren har en realistisk bild av hur mycket tid arbetet kommer att ta. Vi vet att det enda man som kund vill när man anlitat en hantverkare är att de ska bli färdiga med projektet. Det är dock viktigt att kvalitet ofta tar tid och att det inte finns någon mening att stressa upp hantverkaren i onödan.