Dra ner dina fasta utgifter med dessa enkla tips

Att spara pengar är inte bara roligt utan också en av de viktigaste sakerna du kan göra för att trygga din ekonomiska framtid. För att spara pengar måste du dock ha en plan och vara disciplinerad.

Detta är minst sagt lättare sagt än gjort. Att först ta reda på vilka fasta utgifter man faktiskt har kan vara svårt i sig. Och att veta vilka man kan dra ner på är ännu svårare. För att göra processen att minska dina fasta utgifter har vi här idag sammanställt en hel del tips som du kan börja använda dig av redan idag!

Vad är fasta utgifter?

Fasta utgifter är sådana som förblir desamma varje månad, t.ex. hyra eller amorteringar, bilavgifter och försäkringspremier. Dessa utgifter är oftast nödvändiga, men oftast också väldigt kostsamma. Det finns dock även en hel del fasta utgifter som är helt onödiga också, och som därför kanske borde ses över.

Med det sagt kan det även vara klokt att försöka minska de fasta utgifterna som faktiskt är nödvändiga, till exempel genom att omfinansiera ditt bostadslån eller leta efter en billigare bilförsäkring. Genom att titta närmare på dina fasta utgifter kan du hitta sätt att spara en hel del pengar varje månad.

Vanliga fasta utgifter

Det finns många olika typer av fasta utgifter som människor har varje månad. Men vilka är de vanligaste fasta utgifterna bland oss svenskar?

  • Hyra/lån
  • Försäkringar
  • Kostnader för huset (el, vatten, värme, sophämtning)
  • Telefonabonnemang
  • Internetabonnemang
  • Prenumerationer
  • TV-abonnemang
  • Gym-medlemskap

Som du kan se finns det många vanliga fasta utgifter som vi alla måste betala varje månad. Och som vi alla vet kan de verkligen bli stora om man adderar ihop dem! Som tur är finns det sätt som man kan minska sina fasta kostnader.

Skiljer sig de fasta utgifterna om man bor i villa eller lägenhet?

Ja, det finns faktiskt vissa fasta driftutgifter som bara gäller om du bor i ett hus jämfört med en lägenhet, och tvärtom. Om du bor i en villa måste du till exempel betala för fasta driftkostnader såsom följande.

  • Hemförsäkring
  • Värme
  • Vatten
  • El
  • Sophämtning
  • Avlopp
  • Sotning

Bor du däremot i en lägenhet kommer du ha det en aning mer förmånligt när det kommer till vilka fasta driftkostnader du kommer behöva stå för själv. El, hemförsäkring med bostadsrättstillägg och uppvärmning är de tre fasta utgifter för driftkostnaderna som du kommer att ha. Resterande saker som sophämtning och samfällighetsavgifter kommer vanligtvis bostadsrättsförening stå för. Notera dock att detta kan variera från förening till förening.

Hur minskar man sina fasta utgifter?

Det finns faktiskt en hel del olika sätt som man kan minska på sina fasta utgifter. För att minska dessa måste du först och främst identifiera vilka de är. Detta kan vara svårt, eftersom många människor inte ens vet vilka deras fasta utgifter är.

Med hjälp av att sätta upp en budget kommer du snabbt kunna se exakt vad dina pengar går till varje månad. När du väl vet vilka dina fasta kostnader är finns det många olika sätt att minska dem. Här är några tips:

1. Säg upp onödiga prenumerationer

Ett sätt att minska dina fasta utgifter är att säga upp onödiga abonnemang. Det kan handla om saker som tidningsabonnemang, tv-abonnemang eller andra återkommande tjänster som du inte längre använder eller inte har råd med. Om du till exempel inte tittar på Netflix kan du spara omkring 100 kr eller mer varje månad genom att säga upp din prenumeration. Om du har tidningsabonnemang som du inte längre läser kan du spara ytterligare varje månad genom att säga upp det också.

Totalt sett kan du spara hundratals kronor varje år genom att säga upp onödiga abonnemang. Även om det kan vara svårt att avstå från vissa av dessa tjänster är det viktigt att komma ihåg att samtliga inte är nödvändiga för din livskvalitet. Ännu viktigare är att de sannolikt dränerar din ekonomi och hindrar dig från att nå dina ekonomiska mål. Så om du menar allvar med att minska dina fasta utgifter är det bra att börja med att säga upp onödiga abonnemang.

2. Samla dina lån konsumtionslån

En ihopsamling av dina konsumtions- eller smålån är kanske inte det första du tänker på när du funderar på hur du kan minska dina fasta utgifter – men det kan vara en mycket effektiv strategi.

Genom att samla dina skulder till en och samma månadsbetalning kan du ofta spara en hel del pengar på räntan och komma snabbare ur skuldfällan. Genom att effektivisera dina betalningar kan du dessutom frigöra lite pengar varje månad som du kan lägga på andra utgifter eller spara.

3. Omförhandla ditt bolån

Ditt bolån är förmodligen din största fasta utgift, så det är vettigt att försöka minska den betalningen om du kan. Ett sätt att göra det är att helt enkelt omförhandla ditt bolån med din bank. Du kanske kan få en lägre ränta, vilket kommer att sänka din månadsbetalning och spara pengar under lånets löptid.

Du kanske också kan förlänga lånets löptid, vilket också kommer att sänka dina månadsbetalningar. Naturligtvis kommer du att betala mer ränta på lång sikt, men det kan ändå vara en värdefull kompromiss om du kämpar för att få pengarna att räcka till. Så var inte rädd för att ge omförhandlingen ett försök – det kan spara dig tusentals kronor varje år.

4. Byt boende

När vi väl är inne på ämnet boende är det värt att nämna att du ibland kan spara en hel del pengar genom att byta till ett mindre och billigare boende. Det kan många gånger även räcka med att flytta till ett annan bostadsort. Om du bor i en dyr stad kan en flytt till ett billigare område göra stor skillnad för din ekonomi.

Slutligen kan du också minska dina boendekostnader genom att dela boende med andra. Det kan handla om att hyra ut ett rum i ditt hus, eller till och med bara dela kostnaderna med en rumskamrat.

5. Byt till ett billigare elavtal

Med dagens stigande elpriser är det viktigt att hitta sätt att minska dina elkostnader. Ett sätt att göra detta är att byta till ett billigare elavtal. Det finns ett antal olika sätt att jämföra elavtal och hitta det som bäst passar dina behov. Du kan använda ett jämförelseverktyg på nätet, som visar dig en lista över tillgängliga planer och deras priser.

Du kan också kontakta ditt nuvarande elbolag och fråga dem om deras aktuella erbjudanden. Om du har ett tidsbegränsat kontrakt kan du kanske byta till ett billigare abonnemang när kontraktet löper ut.

6. Utvärdera ditt behov av bil

Som alla som någonsin har köpt bil vet finns det många variabler att ta hänsyn till när man försöker avgöra vilken typ av bil som är rätt för dig. Men en av de viktigaste faktorerna att tänka på är hur mycket du har råd att spendera. För många människor är en bil en av deras största fasta utgifter. Och även om det kan vara möjligt att hitta en billigare begagnad bil kan underhållskostnaderna snabbt äta upp alla besparingar.

Så om du försöker minska dina fasta utgifter är det värt att ta en närmare titt på ditt behov av en bil. Om du bor i en stad med bra kollektivtrafik kan du kanske klara dig helt utan bil. Om du bara behöver en bil för enstaka resor utanför stan kan det vara bättre att hyra eller dela bil med någon annan.