Hur ansöker man om ett företagslån?

Står du i startgroparna med ditt företag eller har du planer på att expandera din verksamhet? Oavsett vilket skede du befinner dig i kan det finnas situationer där ett företagslån kan vara en nödvändig finansieringskälla för att förverkliga dina affärsidéer.

Att ansöka om ett företagslån kan dock kännas som en svår och krånglig process, särskilt för de företagare som inte har någon tidigare erfarenhet inom detta. I denna artikel kommer vi att guida dig genom de viktigaste stegen i ansökningsprocessen för ett företagslån.

Ha en tydlig plan innan du lånar pengar

Innan du ansöker om ett företagslån är det viktigt att du har en klok affärsplan på plats. En genomtänkt affärsplan visar långivaren att du har en tydlig vision och strategi för hur du avser att driva och utveckla din verksamhet.

Du bör även ha en klar uppfattning om vad de lånade pengarna faktiskt ska användas till. Det finns ingen mening att ta på sig skulder om pengarna inte ska användas till något nödvändigt som kommer hjälpa att driva företaget framåt. Återbetalningsprocessen underlättas också av att du faktiskt vet att du kommer kunna betala tillbaka pengarna – vilket såklart är ett måste när man tar ett lån. Detta säger sig kanske självt, men om man inte har möjlighet att betala tillbaka lånet bör man inte ta lånet från första början.

Det är även viktigt att du tar fram alla nödvändiga dokument som långivare kan komma att vilja kolla på i samband med att du ansöker om lån hos dem. Detta brukar i regel avse affärsplanen, som vi nämnde tidigare, men även bokslut, resultatrapport och balansräkning.

Jämför olika företagslån

När du har en klar bild av ditt kapitalbehov och hur du planerar att använda lånebeloppet är nästa viktiga steg att jämföra olika typer av företagslån och villkor från olika långivare. Att noga utvärdera alternativen kan spara dig betydande summor i räntekostnader och säkerställa att lånet passar dina specifika affärsbehov.

Alldeles för många ansöker om första bästa lån de kommer över och detta är ett vanligt misstag som bör undvikas. Se till att jämföra noggrant så att du hittar bästa möjliga lån för just ditt företag. För dig som känner att du behöver hjälp med att jämföra och ansöka om företagslån så finns det faktiskt en mängd olika online-tjänster som kan bidra med hjälp och information på det här området. Det tenderar dessutom att vara helt kostnadsfritt att använda dessa tjänster då de istället får betalt av långivarna.

Ansök om företagslånet

Nu när du jämfört olika alternativ och förhoppningsvis hittat en långivare vars villkor och låneerbjudande passar dina behov är nästa steg att ansöka om företagslånet. Du bör även förbereda den nödvändiga dokumentationen som långivaren kräver.

Vanligtvis behöver långivarna den här typen av information och dokumentation för att bevilja ett företagslån:

  • Detaljerad affärsplan
  • Registreringsbevis och bolagsordning
  • Årsredovisning
  • Personliga kreditupplysningar på företagets ägare
  • Underlag för eventuella säkerheter som ska pantsättas

Fyll i låneansökan noggrant och korrekt. Ofullständiga uppgifter kan fördröja ärendehanteringen eller till och med leda till avslag. Var beredd på att bemöta eventuella kompletterande frågor från långivaren angående din verksamhet, affärsidé eller framtidsplaner.

När du lämnat in ansökan med tillhörande handlingar får du vänta på långivarens kreditbeslut. Processen kan ta några dagar men ambitionen hos seriösa långivare är att behandla ärendet skyndsamt.

Om din ansökan beviljas får du ett låneerbjudande med specifika villkor att acceptera. Läs igenom avtalet noga så att du förstår alla detaljer kring ränta, amorteringsplan, säkerheter och eventuella åtaganden från din sida. Tveka inte att ställa frågor till långivaren om något är oklart.

Utbetalning av pengarna

Efter att du accepterat låneerbjudandet är nästa steg att få lånebeloppet utbetalt. Processen för utbetalning kan variera något mellan olika långivare, men generellt följer den här ordningen:

1. Signera låneavtalet. Långivaren skickar det slutgiltiga låneavtalet som både du och långivaren ska skriva under. Läs igenom avtalet en sista gång för att säkerställa att alla villkor stämmer med överenskommelsen innan du undertecknar.

2. Uppfyll eventuella förutsättningar eller åtaganden. I vissa fall kan långivaren ha särskilda förutsättningar som måste uppfyllas innan utbetalning, såsom att säkerheter pantsätts eller att vissa åtgärder inom företaget vidtas.

3. Bekräftelse av utbetalning. När alla formaliteter är klara får du en bekräftelse från långivaren om exakt datum och belopp för utbetalningen till ditt angivna bankkonto.

4. Pengarna finns tillgängliga. De beviljade lånemedlen skickas till ditt företags bankkonto, vanligtvis inom några bankdagar från bekräftelsedatumet.