I dagens ekonomi är det viktigare än någonsin att förhandla om en högre lön. Inflationen har varit hög i Sverige den senaste tiden, så din lön har i princip blivit värd mindre och mindre. Genom att förhandla om en högre lön kan du se till att du behåller din köpkraft och levnadsstandard.
Det stora problemet är bara att svenskar i allmänhet antingen inte vet hur de ska förhandla effektivt om sin lön, eller helt enkelt inte känner sig bekväma med att göra det. Vi tar hellre det som erbjuds och är nöjda med det. Detta är ett misstag. Om du inte försöker förhandla kommer du med största sannolikhet att sluta med en lägre lön än du kunde ha fått.
Här är några tips på hur du framgångsrikt förhandlar om en högre lön.
1. Gör din research
Innan du börjar förhandla är det viktigt att du gör din research och vet vad genomsnittslönen är för din position i Sverige. Denna information går ofta att få fram ganska enkelt på nätet genom att helt enkelt söka upp vad genomsnittslönen för ditt yrke är.
Detta är enligt oss bland det mest grundläggande och viktiga steg för att lyckas förhandla fram en högre lön. Om du vet vad genomsnittslönen är kan du få en mycket bättre uppfattning om vad du kan förvänta dig och vad som är rättvist.
2. Var inte rädd för en obekväm stämning
Tanken på att förhandla om din lön kan vara skrämmande, och det är helt normalt att känna sig lite orolig inför det. Det kan vara bra att komma ihåg att den andra personen sannolikt känner sig lika obekväm som du.
Och vad är det egentligen att känna sig obekväm inför. Om du verkligen känner att du förtjänar mer pengar för det arbetet som du lägger ner, behöver du verkligen inte känna dig obekväm med att kräva mer lön.
3. Argumentera utifrån dina resultat
När du förhandlar om din lön är det viktigt att du fokuserar på vad du har åstadkommit och bidragit till företaget. Detta är ofta mer effektivt än att bara säga att du behöver mer pengar. Ta fram konkreta argument som kan styrka din löneökning.
Genom att göra detta visar du att du är värd mer för företaget än vad de betalar dig för närvarande. Det är också viktigt att du är självsäker när du framför dessa argument – tona inte ner dina framgångar.
Att ange en specifik siffra kan också vara till hjälp. Om du till exempel vet att genomsnittslönen för din tjänst är 32 000 kronor per månad kan du säga att du vill ha en lön på minst 35 000 kronor.
4. Be din chef om ett lönesamtal
Att gå runt och vara missnöjd med sin lön utan att ta upp det för sin arbetsgivare hjälper varken dig eller företaget du jobbar på. Förr eller senare måste du ta den diskussionen med din chef.
Om du är orolig för hur du ska närma dig ämnet är det bästa att helt enkelt bara fråga om de är öppna för en lönesamtal. På så sätt är det mer sannolikt att du får den diskussion du vill ha utan att det blir alltför besvärligt.
5. Var beredd att byta jobb
Ibland spelar det tyvärr ingen roll hur bra arbete du lägger ner, eller hur bra du argumenterar för en löneökning, om din arbetsgivare inte vill eller kan ge dig mer pengar i lön. Detta kan såklart bero på en rad olika faktorer såsom en åtstramad ekonomi eller policy inom företaget.
Om du trots detta verkligen känner att du förtjänar en lön på en högre nivå är det ofta bättre att byta arbetsplats helt och hållet. Faktum är att detta är det i särklass snabbaste sättet att öka din lön på.
Det kan därför vara klokt att försöka byta jobb under jämna mellanrum om du kunna se en fortsatt löneökning under hela din arbetskarriär. Detta är dock inte alltid lätt, och det kan vara väldigt jobbigt att lämna en arbetsplats som man gillar. Men om du har ett mål om högre lön kan det vara värt ansträngningen.