ROT-avdrag för måleritjänster – vad gäller?

I Sverige erbjuds möjligheten att dra nytta av ROT-avdrag för måleritjänster vilket kan innebära en betydande besparing för den som står inför ett målningsprojekt i hemmet.

ROT-avdraget, som står för Renovering, Ombyggnad och Tillbyggnad, ger privatpersoner möjlighet att reducera arbetskostnaden med 30% vid anlitande av tjänster för att måla om eller renovera sitt boende. Det är dock viktigt att förstå de tillämpliga reglerna och villkoren för att kunna nyttja avdraget korrekt och effektivt.

Vad är ROT-avdrag?

ROT-avdrag är som sagt en skattereduktion som tillåter bostadsägare att dra av 30 procent av arbetskostnaden för målning, tapetsering och andra liknande arbeten i hemmet direkt på fakturan.

Maximalt kan man dra av 50 000 kronor per person och år vilket gör det till ett attraktivt alternativ för många som planerar att renovera eller försköna sitt hem. För att avdraget ska kunna tillämpas måste arbetet utföras på en fastighet som ägaren själv bor i. Det är också viktigt att arbetet utförs av ett företag som är godkänt för F-skatt och att betalningen för tjänsten går direkt från bostadsägaren till företaget som utför arbetet.

ROT-avdrag för måleritjänster

ROT-avdraget är en förmån för dig som vill förnya eller underhålla ditt hem genom måleritjänster. Det täcker en mängd olika måleriarbeten som in- och utvändig målning, väggmålning, fönstermålning, fasadmålning, takmålning, tapetsering samt trappmålning. För att dra nytta av detta avdrag är det viktigt att arbetet utförs av en målare och inte på egen hand.

För att hitta en eller flera aktörer i ditt lokalområde kan du söka runt lite på nätet. Du kan exempelvis söka på ”målare” följt av din stad eller ort, t.ex. ”målare Vallentuna” om du bor i Vallentuna. Gör du detta kommer du högst sannolikt att kunna hitta duktiga och erfarna målare som hjälper dig att effektivt använda ROT-avdraget för ditt målningsprojekt. Dessutom säkerställer du att arbetet blir bra och korrekt utfört.

Räkneexempel

För att tydliggöra hur ROT-avdraget fungerar i praktiken kan vi ta ett exempel där du som bostadsägare vill måla om din villa. Antag att den totala kostnaden för måleriarbetet är 20 000 kr där 15 000 kr utgör arbetskostnad och 5 000 kr är materialkostnader.

ROT-avdraget tillämpas enbart på arbetskostnaden. Du har möjlighet att dra av 30% av arbetskostnaden vilket i detta fall blir 4 500 kr (30% av 15 000 kr). Det innebär att den summa du behöver betala efter avdraget är 10 500 kr för arbetskostnaden plus 5 000 kr för material vilket totalt blir 15 500 kr. Tack vare ROT-avdraget sparar du således 4 500 kr på måleriarbetet.

Var tydlig med målaren att du vill använda ROT-avdraget

Det är avgörande att tydligt kommunicera med målaren som ska utföra arbetet när du planerar att måla om i ditt hem och vill dra nytta av ROT-avdraget. Det är målaren som ansvarar för att hantera det administrativa kring ROT-avdraget vilket inkluderar att applicera avdraget direkt på din faktura och att rapportera detta till Skatteverket. Genom att från början vara tydlig med att du önskar använda dig av ROT-avdraget säkerställer du att alla nödvändiga åtgärder vidtas för att du ska kunna nyttja avdraget korrekt.

Det är även viktigt att kontrollera att målerifirman är behörig att tillämpa ROT-avdraget vilket innefattar att de måste vara registrerade för F-skatt. Genom att ta upp dessa punkter tidigt i processen kan du undvika missförstånd.