Så får du råd att renovera fastigheten (5 smarta sätt)

Renoveringsprojekt kan ibland kännas överväldigande, särskilt när det gäller de ekonomiska aspekterna. Det är dock inte alltid nödvändigt att tömma plånboken helt och håller för att ge ditt hem lite kärlek.

Med rätt tänk kan du göra din renovering kostnadseffektiv och samtidigt uppnå det resultat du önskar. I den här artikeln kommer vi att utforska fem smarta sätt att finansiera din fastighetsrenovering.

1. Spara pengar

Att spara pengar för din fastighetsrenovering kan tyckas vara ett uppenbart tips, men det är en av de mest effektiva och riskfria metoderna för att finansiera ditt projekt. När du sparar pengar har du full kontroll över dem och behöver inte oroa dig för att återbetala lån eller krediter.

Börja med att skapa en budget för din renovering. Detta inkluderar kostnaden för material, arbetskraft och eventuella oväntade utgifter som kan uppstå. När du har en ungefärlig vetskap kring hur mycket du behöver kan du börja sätta undan en del pengar varje månad för att nå ditt mål. Att ha en klar plan för ditt sparande kan göra processen mer hanterbar och mindre överväldigande.

Det kan också vara hjälpsamt att öppna ett separat sparkonto för ditt renoveringsprojekt. Detta hjälper dig att hålla dina renoveringspengar separerade från dina dagliga utgifter och gör det lättare för dig att spåra dina framsteg.

2. Jämför hantverkare

Valet av rätt hantverkare kan ha en enorm inverkan på kostnaden och kvaliteten på din fastighetsrenovering. Det är därför kritiskt att inte bara välja det första bästa alternativet, utan att noggrant jämföra olika hantverkare. Detta gäller oavsett om du letar efter hjälp med fasadmålning Skåne eller en rörmokare i Stockholm.

Börja med att samla in offerter från flera hantverkare. Se till att varje offert innehåller en detaljerad kostnadsuppskattning, inklusive materialkostnader, arbetskostnader och eventuella extra avgifter. Detta kommer att ge dig en klar bild av vad varje hantverkare kan erbjuda och till vilket pris.

Kom dock ihåg att det inte bara handlar om pris. Du bör också överväga hantverkarens erfarenhet, specialisering och tidigare arbete. Dessa faktorer kan vara avgörande för att säkerställa att renoveringen blir lyckad.

3. Använd ROT-avdraget

ROT-avdraget är en skattereduktion som regeringen har infört för att underlätta för privatpersoner att renovera, reparera och underhålla sina bostäder. Detta kan vara en betydande ekonomisk hjälp när du planerar att renovera din fastighet.

En av de viktigaste sakerna att komma ihåg om ROT-avdraget är att det endast gäller arbetskostnader, och inte materialkostnader. Det betyder att om du till exempel har en total renoveringskostnad på 100 000 kr, varav 30 000 kr är arbetskostnader och resten är materialkostnader, kommer du endast att kunna göra avdrag för arbetskostnaden.

ROT-avdraget ger dig en skattereduktion på 30% av arbetskostnaden. I vårt exempel skulle det innebära en skattereduktion på 9 000 kr (30% av 30 000 kr). Det är viktigt att notera att ROT-avdraget har ett maximalt tak på 50 000 kr per person och år, vilket innebär att du inte kan få mer än så i skattereduktion oavsett hur mycket du spenderar på arbetskostnader.

4. Utöka bolånet

Utökning av bolånet är ett annat effektivt sätt att finansiera renoveringen av din fastighet. Detta alternativ innebär att du ökar storleken på ditt befintliga bostadslån för att täcka kostnaderna för renoveringen.

För att utöka ditt bolån behöver du kontakta din bank eller långivare och diskutera dina planer. De kommer att bedöma värdet på din fastighet och din förmåga att betala tillbaka lånet innan de godkänner en ökning av lånet. Det är viktigt att notera att när du utökar ditt bolån, ökar också dina månatliga återbetalningar. Därför bör du noggrant överväga din ekonomiska situation och förmåga att hantera högre återbetalningar innan du väljer detta alternativ.

En av fördelarna med att utöka ditt bolån för att finansiera en renovering är att räntorna på bostadslån ofta är lägre jämfört med andra typer av lån, vilket kan göra det till ett mer kostnadseffektivt alternativ. Detta kan hjälpa dig att hålla renoveringskostnaderna nere och göra det mer ekonomiskt genomförbart. Dessutom kan du potentiellt öka värdet på din fastighet med en välplanerad och genomförd renovering, vilket kan kompensera för de extra kostnaderna för lånet.

5. Gör delar av jobbet på egen hand

Genom att utföra delar av renoveringsarbetet på egen hand kan du såklart också spara pengar. Det finns sannolikt en del saker som du själv kan utföra, även om du inte är speciellt erfaren.

Det är dock viktigt att notera att vissa arbeten kräver professionell expertis. Arbeten som involverar strukturella förändringar, avancerade elinstallationer eller VVS bör lämnas till professionella för att säkerställa att allt görs korrekt och säkert.