Så fungerar Klarna – svar på de vanligaste frågorna

Klarna är en populär digital betalningstjänst som erbjuder smidiga och flexibla betalningsalternativ för konsumenter och företag över hela världen. Med denna digitala betalningstjänst kan du handla online och betala senare eller dela upp betalningen i mindre delar. Men hur fungerar Klarna egentligen?

I denna guide kommer vi att gå igenom de vanligaste frågorna och svaren om Klarna och ge dig en bättre förståelse för hur denna betalningstjänst fungerar. Låt oss sätta igång!

Vad är Klarna och hur fungerar det?

Klarna är en svensk fintech-tjänst som grundades 2005 med målet att göra det enklare för människor att handla online. Klarnas huvudsakliga tjänst är att tillhandahålla betalningslösningar för e-handelssektorn, vilket gör att kunder kan få sina varor innan de betalar för dem. Klarna har också olika betalningsalternativ, som betalning vid leverans, betalning efter 14 eller 30 dagar, eller i mindre delbetalningar.

När det gäller hur Klarna fungerar, det är ganska enkelt och processen kan delas upp i 4 enkla steg:

1. Först behöver du se till att butiken du handlar ifrån är en butik som stöder Klarna.

2. När du väl hittat en butik som är kopplat till Klarna är det bara att välja de produkter som du vill köpa för att sedan klicka dig vidare till kassan.

3. Om vi väljer att använda dig av Klarna kommer de först göra en snabb kontroll för att godkänna din begäran. I de flesta fall är detta omedelbart.

4. Därefter väljer du vilket av alla de olika betalningsmetoder som Klarna erbjuder som du vill använda dig av för att sedan genomföra köpet.

Vilka betalningsalternativ finns att välja mellan med Klarna?

Klarna erbjuder en rad olika betalningsalternativ för att möta en mängd olika behov och föredragna köpstilar. Här är de huvudsakliga alternativen du kan välja mellan när du använder Klarna:

Betala senare med Klarna – Detta alternativ innebär att du får dina varor direkt men betalar för dem inom en viss tidsram (vanligtvis 14 eller 30 dagar) efter köpet. Du får en faktura via e-post och du har ingen ränta eller avgifter att oroa dig för om du betalar inom den angivna tidsramen.

Betala nu med Klarna – Med detta alternativ kan du göra en direktbetalning vid köpet. Betalningen genomförs omedelbart från ditt bankkonto genom banköverföring eller med hjälp av ditt betalkort.

Finansiera med Klarna – Om du gör ett större inköp och föredrar att sprida kostnaden över tid, kan du välja att finansiera köpet med Klarna. Du kan dela upp betalningen över flera månader. Detta alternativ kan dock medföra ränta och avgifter, beroende på detaljerna i ditt finansieringsavtal.

Klarnakortet – Detta är ett fysiskt kort som du kan använda både online och i fysiska butiker, likt ett traditionellt betalkort. Med Klarnakortet kan du dra nytta av alla Klarnas betalningsalternativ oavsett var du handlar.

Hur skapar man ett Klarna-konto?

Att skapa ett Klarna-konto är en enkel process som du kan genomföra antingen via Klarnas app eller på deras webbplats. Här är stegen du behöver följa:

1. Öppna Klarna-appen eller webbplatsen – Du kan ladda ner Klarna-appen från Google Play Store eller Apple App Store, beroende på din enhet. Om du föredrar att använda webbplatsen, besök klarna.com och klicka på ”Logga in”.

2. Ange ditt telefonnummer – Fyll i ditt telefonnummer i det tillhandahållna fältet.

3. Logga in – Klicka på ”Logga in” och följ anvisningarna för att öppna BankID. Observera att Klarna endast stödjer mobilt BankID som är installerat på samma enhet som du använder för att logga in.

4. Ange engångslösenordet – Ett 6-siffrigt engångslösenord (One-Time Password, eller OTP) kommer att skickas till ditt telefonnummer via SMS. Ange detta lösenord i det tillhandahållna fältet.

Första gången du loggar in på Klarna kommer du att behöva verifiera både din mejladress och ditt telefonnummer för att bekräfta din identitet. Detta innebär att du får ett mejl med en verifikationslänk skickad till din mejladress. Klicka på länken för att verifiera din mejladress.

Efter att du har verifierat din mejladress och ditt telefonnummer, är ditt Klarna-konto inställt och klart för användning. Framöver kan du själv välja vilken inloggningsmetod du föredrar.

Vilka butiker accepterar Klarna?

Klarna har partnerskap med ett stort antal butiker över hela världen och i en mängd olika branscher. I enbart Sverige finns det över 400 olika e-butiker som stödjer Klarna. Allt från webbutiker inom mode och skönhet till teknik och heminredning, Här är några av butikerna som accepterar Klarna.

 • ASOS
 • Adidas
 • H&M
 • IKEA
 • Sephora
 • Samsung
 • Expedia
 • Sonos
 • Dyson
 • Lenovo

Detta är bara ett litet urval, och det finns som sagt många fler butiker som accepterar Klarna. Eftersom partnerskap kan variera och nya tillkommer regelbundet, är det bästa sättet att få den mest aktuella listan att besöka Klarnas webbplats eller app. Där kan du söka efter specifika butiker, se om de accepterar Klarna och vilka betalningsalternativ som är tillgängliga.

Hur betalar man sina fakturor med Klarna?

Att betala dina Klarna-fakturor är en enkel process som kan göras direkt från ditt Klarna-konto. Du kan betala direkt, schemalägga dina betalningar, betala på förfallodagen eller dela upp betalningen för din order. Här är stegen du behöver följa:

1. Logga in på ditt Klarna-konto – Du kan göra detta antingen genom Klarna-appen eller på Klarnas webbplats.

2. Navigera till dina köp – Gå till ”Alla köp” och navigera till det köp eller den order du vill betala.

3. Välj betalningsalternativ – Tryck på ”Betalningsalternativ” och följ anvisningarna.

Om du föredrar att betala via manuell banköverföring, finns det viktiga saker att tänka på:

 • Betala varje faktura separat. Varje faktura har ett unikt OCR-nummer, så du kan inte betala flera fakturor samtidigt med samma OCR-nummer.
 • Överför betalningen till Klarna med de angivna bankkontouppgifterna och använd rätt OCR-nummer för att säkerställa att din betalning kopplas till din order. OCR-numret, som består av 2–25 siffror, hittar du antingen längst ner på fakturan som skickas via e-post eller på ditt Klarna-konto i appen.
 • Observera att Klarna inte accepterar kreditkort som betalningsmetod för köp gjorda med Klarnakortet.

Det finns även ett alternativ för att betala via Autogiro. Genom att välja denna betalningsmetod kommer dina betalningar att dras automatiskt från ditt bankkonto den 28:e varje månad, vilket innebär att du inte behöver komma ihåg att manuellt genomföra betalningar. Detta kan vara ett bekvämt alternativ för att hantera dina Klarna-betalningar.

Vad händer om man missar en betalning med Klarna?

Om du missar en betalning med Klarna kommer följande att hända. Initialt får du en påminnelse om att betalningen inte har mottagits. Därefter, om betalningen fortfarande inte är genomförd, kommer du att få en betalningspåminnelse och en avgift kommer att läggas till. Du har fortfarande möjlighet att betala den utestående summan vid detta skede, vilket kommer att förhindra ytterligare konsekvenser.

Om du fortsätter att inte betala kommer din skuld att skickas till inkasso. Därifrån kommer du att behöva betala både det ursprungliga beloppet och eventuella extra avgifter till inkassoföretaget. Att hamna hos inkasso kan också ha en negativ inverkan på din kreditvärdighet, vilket kan göra det svårare att få lån eller kredit i framtiden. Därför är det alltid bäst att försöka betala dina Klarna-fakturor i tid, eller att kontakta Klarna om du har problem med att göra betalningar.

Hur påverkar Klarna kreditbetyget?

När du använder Klarnas tjänster kan de behöva ta en kreditupplysning för att säkerställa att de kan erbjuda dig deras betalningsalternativ. Men det är viktigt att notera att de kreditupplysningar som Klarna tar inte påverkar ditt kreditbetyg.

Är Klarna säkert att använda?

Ja, Klarna är säkert att använda. Företaget är en etablerad och betrodd leverantör av digitala betalningstjänster med en stark närvaro i många länder runt om i världen. De har strikta säkerhetsprotokoll på plats för att skydda kundernas personliga och finansiella information.

Klarna använder modern teknik för att säkerställa att alla transaktioner är säkra och att all kundinformation hålls privat. De följer alla lagar och regler för dataskydd och har flera säkerhetsåtgärder för att skydda kundernas data, inklusive kryptering och säkerhetsåtgärder för att förhindra obehörig åtkomst.

Kan jag använda Klarna för internationella köp?

Ja, Klarna kan definitivt användas för internationella köp, men tillgängligheten varierar beroende på land och vilken Klarna-tjänst du vill använda.

Klarna Checkout, som är en komplett lösning för att hantera kundernas betalningar, är tillgängligt i länder som Sverige, USA, Storbritannien, Danmark, Norge, Schweiz, Tyskland, Nederländerna, Finland och Österrike.

Om du vill använda Klarnas olika betalningsmetoder som fristående produkter, så är dessa tillgängliga i ett ännu större antal länder. Det inkluderar Nederländerna, Danmark, USA, Kanada, Australien, Tyskland, Sverige, Polen, Schweiz, Storbritannien, Portugal, Norge, Belgien, Spanien, Irland, Grekland, Frankrike, Italien, Österrike och Tjeckien.

För dem som föredrar att handla i fysiska butiker, erbjuder Klarna också en tjänst kallad Klarna In-store. Denna tjänst är tillgänglig i Storbritannien, Sverige, Norge, Danmark, Finland, Tyskland, USA, Nederländerna och Österrike.

För att stödja globala betalningar, erbjuder Klarna Checkout Global möjligheten att ta emot kortbetalningar i en mängd olika valutor, inklusive GBP, USD, EUR, CAD, SEK, AUD, CHF, DKK, NOK och PLN.

Hur fungerar Klarna-appen?

Klarna-appen är en omfattande och användarvänlig plattform som är utformad för att ge dig full kontroll över din shoppingupplevelse och ekonomi. Den är en av de mest nedladdade shoppingapparna i Sverige, tack vare sin mångsidighet och enkelhet.

I appen kan du hålla koll på alla dina Klarna-köp, vilket ger dig en klar överblick över dina utgifter. När det är dags att betala kan du göra det enkelt med ett klick. Appen ger dig också möjlighet att skjuta upp din betalning genom en funktion som kallas för ”snooza”, som låter dig förlänga förfallodatumet för dina fakturor direkt i appen. Om du vill byta till en annan betalningsmetod är detta också möjligt.

För att hjälpa dig att hålla koll på din ekonomi kan du ansluta dina bankkonton och kort till appen, vilket ger dig en komplett överblick över dina kostnader. Detta inkluderar att kunna se dina utgifter i olika kategorier. Dessutom kan du spåra dina leveranser, hantera returer smidigt och få support dygnet runt via chat.

Men Klarna-appen erbjuder mer än bara hantering av dina köp och finanser. Den är också en plattform för shoppinginspiration och exklusiva erbjudanden. Tänk på det som att ha en personlig shopper i fickan. Appen erbjuder personligt anpassade shoppingtips från experter och låter dig skapa önskelistor som du kan dela med vänner för rådgivning. Dessutom får du tillgång till exklusiva erbjudanden och lanseringar från hela världen, vilket gör att din shoppingupplevelse blir ännu mer dynamisk och spännande.

Hur fungerar Klarnakortet?

Klarnakortet är ett Visa-kort som erbjuder en innovativ och flexibel betalningslösning, där du kan handla säkert och snabbt världen över. Det unika med Klarnakortet jämfört med traditionella betalkort är att det ger dig möjligheten att välja hur du vill betala för varje köp du gör. Du bestämmer själv om du vill betala direkt eller senare för varje enskilt köp, eller om du vill samla alla dina köp på en faktura som betalas i slutet av månaden.

När du ansöker om Klarnakortet behöver du inte skapa ett nytt bankkonto. Kortet kopplas istället till ditt befintliga konto. Detta innebär att du kan börja använda kortet så snart du har fått det, utan att behöva genomgå en komplicerad installationsprocess. Dessutom kan Klarnakortet kopplas till Apple Pay eller Google Pay, vilket innebär att du kan betala snabbt och enkelt genom att bara blippa mobilen eller din smartklocka.

Den stora fördelen med Klarnakortet ligger i dess flexibilitet och dess nära integration med Klarna-appen. Inom appen kan du bestämma hur kortet ska fungera, oavsett om du vill att alla dina köp ska betalas direkt, betalas senare, eller en kombination av de två. Detta innebär att du kan bestämma för varje köp om du vill att det ska fungera som ett betalkort eller ett kreditkort. Detta ger dig fullständig kontroll över dina köp och betalningar, allt på en och samma plats.

Kan man bli nekad att använda Klarna?

Ja, det finns situationer då en användare kan bli nekad att använda Klarna. Detta kan hända av flera anledningar.

När du gör ett köp med Klarna genomgår du en kreditkontroll. Klarna använder information om dina tidigare köp och eventuella obetalda fakturor. Om informationen visar att risken att du inte skulle kunna betala tillbaka är för hög, kan du bli nekad att använda Klarna för det köpet.

En annan anledning kan vara om du tidigare har haft problem med att betala tillbaka dina Klarna-köp. Om du ofta har betalat senare än förfallodatumet eller om du har haft obetalda fakturor som har gått till inkasso kan detta påverka ditt kreditbetyg med Klarna, vilket kan leda till att du blir nekad att använda tjänsten.