Så fungerar Swish – svar på de vanligaste frågorna

Swish är en mobilapp där du kan överföra pengar mellan bankkonton med hjälp av ditt mobilnummer. Appen lanserades 2012 av företaget Getswish AB, och har sedan dess kommit att bli en av de mest använda ekonomitjänsterna i Sverige.

Det är väldigt bekvämt och enkelt att använda Swish, och här nedanför idag kommer vi att gå igenom alla de vanligaste frågorna som svenskar brukar ha gällande denna betalningslösning, samt steg-för-steg gå igenom frågan kring hur fungerar Swish?

Hur skaffar man Swish som privatperson?

För att kunna använda Swish som privatperson måste du först och främst ladda ner Swish appen, men även appen för mobilt bankID installerad och aktiverad.

Instruktioner för hur du aktiverar mobilt bankID kan du hitta hos din internetbank, och om du skulle ha problem med att lösa detta på egen hand, så kan du alltid besöka din bank fysiskt och gå hjälp med aktiveringen.

När du väl har båda apparna installerade och aktiverade ansluter du ditt bankkonto till Swish genom att följa instruktionerna i Swish appen. Olika banker har olika villkor för kostnader och beloppsgränser, så kontrollera vad som gäller för just din bank för att vara på den säkra sidan.

Hur skaffar man Swish som företag?

Visste du att det går att ta betalt via Swish som företag? Om du vill erbjuda dina kunder möjligheten att betala via Swish måste du teckna ett serviceavtal med din bank. Detta görs vanligtvis via din banks nätbankssystem.

När du har undertecknat serviceavtalet får du tillgång till Swish API, som du sedan kan integrera i dina egna system. Om du inte känner dig helt säker på hur du ska gå tillväga för att genomföra detta, rekommenderar vi att du tar kontakt med företagets bank. Gör som många andra företag och butiker och börja ta betalt med hjälp av Swish.

Hur swishar man?

Det är mycket enkelt att göra en betalning med Swish. Allt du behöver är mobilnumret till den person eller företag du vill skicka pengar till och det belopp du vill överföra. Mottagaren får sedan ett meddelande på sin telefon att de mottagit pengar.

Följ dessa enkla steg för att komma igång och Swisha direkt:

1. Öppna appen och ange mottagarens mobilnummer.

2. Ange det belopp du vill skicka och om du vill lämna ett meddelande till mottagaren.

3. Godkänn betalningen med ditt mobila bankID.

4. Betalningen är slutförd och du får ett meddelande som bekräftar att betalningen genomfördes.

Svårare än så är det inte att komma igång att börja Swisha!

Vad är åldersgränsen för Swish?

Det finns faktiskt åldersgränser på när man som först kan skaffa Swish. Denna gräns varierar från bank till bank, men är vanligtvis mellan 11 och 13 år gammal. Så om du är över denna ålder kan du med nästan full säkerhet känna dig trygg med att du kan skaffa dig och börja använda Swish.

Vad kostar det att använda Swish?

Det finns inga kostnader för privatpersoner att använda Swish. Detta innebär att alla betalningar som görs med appen är kostnadsfria.

Det finns dock kostnader för företag som vill erbjuda Swish som betalningsalternativ för sina kunder. Det är dels en fast månadskostnad på 40 kr i månaden, men även 2,50 kr per transaktion. Det kan således vara en klok idé att sätta upp minimibelopp för hur lite det är tillåtet att handla med hjälp av Swish för dina kunder.

Kan man Swisha utomlands?

Ja, du kan faktiskt göra betalningar via Swish även när du är utomlands. Det bör dock noteras att vissa avgifter för datatrafik kan tillkomma beroende på ditt mobilabonnemang.

Försvinner Swish om man skaffar ny telefon?

Nej, så länge du behåller samma telefonnummer behöver du inte oroa dig för att förlora ditt Swish-konto eller något liknande om du skaffar en ny telefon. Du kan helt enkelt ladda ner appen igen och ansluta ditt bankkonto på samma sätt som tidigare.

Om du byter mobilnummer måste du avregistrera ditt gamla nummer från Swish och sedan registrera ditt nya nummer i appen. Du kan göra detta genom att följa instruktionerna i appen.