Så målar du om på ett kostnadseffektivt sätt

Är det möjligt att måla om hemma på ett kostnadseffektivt sätt? Att fräscha upp väggarna eller fasaden med ett nytt laget färg kan vara en dyr historia, men som tur är finns det flera strategier och tips som du kan använda dig av för att hålla nere kostnaderna utan att kompromissa med kvaliteten.

I denna artikel kommer vi att utforska hur du kan planera ditt målningsprojekt, välja rätt material och tekniker samt hur du effektivt kan använda dina resurser för att måla om ditt hem på ett så kostnadseffektivt sätt som möjligt.

Måla om på egen hand

Du kan spara en hel del pengar genom att själv genomföra målningsprojektet. Arbetskostnaden för målningen är oftast den som utgör den största delen av kostnaden, och om du målar om på egen hand så eliminerar du denna kostnad helt och hållet. Ingen avancerad kunskap krävs och med rätt förberedelser kan även en nybörjare uppnå goda resultat.

Förberedelse är dock nyckeln till framgång. Se till att du har allt material och alla verktyg du behöver innan du börjar. Detta inkluderar penslar, rollers, målartejp och naturligtvis färg.

Ta fram en budget

En noggrann beräkning av de förväntade kostnaderna ger dig en tydlig överblick över projektets ekonomiska ramar. Börja med att lista alla material du behöver såsom färg, penslar, rollers och tejp. Glöm inte heller att inkludera kostnader för skyddsutrustning och eventuella rengöringsprodukter.

Nästa steg är att uppskatta mängden färg som krävs för att täcka alla ytor du planerar att måla. Detta kan variera beroende på färgens täckningsförmåga och väggarnas skick. En liter färg burkar dock i regel räcka till 5 – 8 kvm.

Tänk även på att sätta av en del av budgeten för oväntade utgifter. Det är inte ovanligt att man stöter på små problem som kan kräva ytterligare material eller verktyg. Genom att ha en buffert till hans kan du hantera dessa situationer utan att det påverkar projektets totala kostnad alltför mycket.

Köp inte den dyraste färgen

När du står inför valet av färg till ditt målningsprojekt kan det vara frestande att anta att det dyrare alternativ alltid är bäst. Det är dock inte alltid fallet.

Välj en färg som inte är den dyraste på marknaden men som ändå håller hög standard för att både spara pengar och uppnå ett hållbart och tilltalande resultat. Det är viktigt att jämföra färger baserat på deras täckförmåga och hållbarhet snarare än bara pris. På så sätt säkerställer du att du inte bara sparar pengar initialt utan också över tid genom minskat behov av ommålning.

Använd ROT-avdraget

Om du trots allt väljer att anlita en målare (t.ex. en målare Solna) för att måla om ditt hem kan ROT-avdraget vara till stor hjälp.

Med ROT-avdraget kan du dra av 30% av arbetskostnaden direkt på fakturan, upp till ett belopp av 50 000 kr per person och år. Det är viktigt att målaren har en giltig F-skattsedel för att avdraget ska vara giltigt.