Såhär håller du din budget vid byggprojekt

Det är inte lätt att hålla budgeten under ett byggprojekt. Kostnaderna kan lätt skena iväg om man inte noggrant planerar och övervakar utgifterna.

I den här artikeln kommer vi att gå igenom några grundläggande strategier som kan hjälpa dig att hålla din budget under kontroll när du står inför ett byggprojekt.

Vad kostar det att bygga hus?

Kostnaden för att bygga ett hus påverkas av flera faktorer, inklusive plats, materialval och husets storlek. Statistik från 2020 visar att genomsnittskostnaden för att bygga ett nytt hus i Sverige var mellan 17 000 och 20 000 SEK per kvadratmeter.

Men med tanke på det ekonomiska läge som rådet under de senaste åren med hög inflation och ökad materialbrist är dagens kostnader betydligt högre, ofta upp till det dubbla jämfört med tidigare siffror.

Förstå faktorerna som påverkar priset på husbyggnation

Förståelsen för de olika faktorerna som påverkar husbyggets pris är såklart en nödvändighet för att kunna skapa en rimlig och realistisk budget. Flera aspekter spelar in och det är viktigt att ha kunskap om dessa för att undvika oväntade kostnader.

Materialkostnader är en av dessa viktiga faktorer. Priset på byggmaterial kan fluktuera beroende på marknadens utbud och efterfrågan. Även arbetskostnader måste beaktas. Kostnaden för arbete kan variera beroende på komplexiteten i byggprojektet och den lokala arbetsmarknaden. Dessutom kan olika årstider och säsongsvariationer påverka hur många hantverkare som finns tillgängliga och kostnaden för arbetskraft.

Slutligen är det också viktigt att tänka på kostnader för tillstånd och avgifter som kan tillkomma.

Se till att budgeten är så detaljerad som möjligt

En detaljerad budget kommer vara till stor hjälp för att hålla kostnaderna under kontroll under ett byggprojekt. Genom att bryta ner budgeten i specifika poster kan du få en tydlig överblick över varje utgiftsområde. Detta inkluderar allt från materialkostnader till arbetskostnader och tillståndsavgifter. Inkludera även en post för oförutsedda utgifter för att enklare hantera oväntade kostnader.

Varje del av budgeten bör granskas noggrant. Det är viktigt att varje kostnadspost är realistisk. En noggrann planering kommer kunna sätta grunden för jobbiga överraskningar och se till att ditt byggprojekt fortskrider smidigt och inom din budget.

Ta in offerter från flera hantverkare

När du inleder ett byggprojekt är det klokt att inte nöja sig med den första offerten du får. Det är att föredra att samla in offerter från flera hantverkare för att kunna göra en välgrundad jämförelse av kostnaderna.

Vi kan ta ett konkret exempel. Om du exempelvis bor i Täby bör ditt första steg vara att begära en offert från en noggrann byggfirma i Täby. Du kan enkelt göra detta nätet och det finns flertalet aktörer du kan höra av dig till.

Genom att jämföra olika offerter kan du få en bättre överblick över marknadens priser och vad som ingår i de olika förslagen. Detta ger dig en starkare position att förhandla från och säkerställer att du får mest värde för pengarna.