Spara pengar genom att uppgradera din belysning i hemmet

På grund av de skyhöga elpriserna som vi sett under de senaste åren har allt fler blivit medvetna om vikten av energieffektivitet i hemmet.

Bytet av gamla glödlampor mot moderna LED-lampor är inte bara ett bra sätt att spara pengar på elräkningen utan även ett sätt att bidra till en mer hållbar miljö.

Lampor drar en hel del energi

Belysning i hemmet kan verka som en mindre post på elräkningen men tittar man närmare ser man att den sammanlagda effekten av många lampor blir betydande. En enskild lampa använder vanligtvis mellan 1,3 och 10,4 watt beroende på typ och ljusstyrka. Även om detta kan tyckas vara en låg siffra är det viktigt att komma ihåg att en genomsnittlig villa har omkring 40 ljuskällor.

Om vi vidare antar att varje lampa är tänd cirka 1 000 timmar per år kan en lampa på 4 watt förbruka ungefär fyra kWh. När man räknar samman detta för alla lampor i hemmet når man en årlig förbrukning på omkring 160 kWh. Detta visar på vikten av att välja energieffektiva alternativ för hemmets belysning.

LED-lampor är betydligt mer energieffektiva

Att byta till LED-lampor är en av de mest effektiva åtgärderna för att minska energiförbrukningen hemma. Dessa lampor är kända för sin långa livslängd och låga energiförbrukning.

LED-lampor använder upp till 80 procent mindre energi jämfört med traditionella glödlampor. Detta bidrar inte bara till lägre elräkningar utan också till en minskad miljöpåverkan. Eftersom LED-lampor håller mellan 10 och 20 gånger längre än vanliga glödlampor behöver de inte heller bytas ut lika ofta vilket även det sparar både tid och pengar.

Kom ihåg att släcka lamporna

Även om du redan har bytt till energieffektiva LED-lampor fortsätter dessa att förbruka energi så länge de är tända. Genom att göra det till en vana att släcka ljuset när det inte behövs kan du minska din energiförbrukning avsevärt. Detta är inte bara bra för din plånbok utan också för miljön.

Enkelt att fixa på egen hand

Det är enklare än vad många tror att uppgradera belysningen i hemmet. De flesta kan utan svårigheter byta ut gamla lampor mot nya LED-lampor. Det krävs oftast inga speciella verktyg och processen är väldigt snabb.

Om du är osäker på hur du ska gå tillväga finns det många instruktionsvideor och guider online som visar hur du steg för steg byter lampor. Skulle du dock av någon anledning behöva hjälp är det enkelt att kontakta t.ex. en elektriker Huddinge eller i någon annan del av landet för att få hjälp med detta projekt.