Vad kostar det att tapetsera om hemma?

När man står inför ett projekt som att tapetsera om hemma dyker ofta frågan kring vad projektet kommer att kosta. Svaret på detta är dock att kostnaden för att tapetsera varierar avsevärt beroende på faktorer som tapetval, rummets storlek och nödvändiga förberedelser före tapetseringen

I den här artikeln kommer vi att kolla närmare på de olika aspekterna som påverkar priset på att tapetsera om, för att ge dig en klarare bild av vad du kan förvänta dig när du planerar att förnya ditt hem.

Kostnad för att tapetsera

Kostnaden för att tapetsera varierar som sagt beroende på flera faktorer som rummets storlek och valet av tapet. För ett standardrum på 20 kvadratmeter med en takhöjd på 2,4 meter kan kostnaden för enbart arbete ligga mellan 10 000 och 15 000 kronor. Denna siffra baseras på att timpriset för arbetskostnaden ofta varierar mellan 500 och 800 kronor.

När det kommer till materialkostnader varierar tapetpriserna markant. Priserna kan sträcka sig från några hundra kronor till flera tusen per rulle beroende på kvalitet och design.

Vilka faktorer påverkar priset för tapetseringen?

När du planerar att tapetsera om hemma är det flera faktorer som påverkar kostnaden för projektet. Här nedanför går vi igenom de främsta aspekterna som du bör ha i åtanke.

Vem som ska utföra arbetet

Valet av vem som ska utföra arbete har givetvis en stor inverkan på kostnaden för tapetseringen. Du kan såklart spara in en hel del pengar om du utför jobbet på egen hand, men samtidigt kan en målare (t.ex. målare Täby) förmodligen utföra jobbet på ett mer professionellt sätt som ger ett bättre resultat.

Materialval

Typen och kvaliteten på de tapeter du väljer påverkar också priset. Lyxigare och mer unika tapeter tenderar att vara dyrare än mer standardmässiga alternativ.

Storleken på ytan som ska tapetseras

Kostnaden ökar med ytan som ska tapetseras. Det är viktigt att mäta rummet noggrant för att kunna beräkna mängden tapet som behövs.

Valet av målare

Kostnaden kan variera beroende på vilken målare eller firma du väljer för jobbet. Det lönar sig att jämföra olika alternativ (t.ex. genom att ta in offerter från olika aktörer).

Väggens skick

Om väggarna behöver förberedas innan tapetsering kan det tillkomma extra kostnader. Detta inkluderar spackling av hål och ojämna ytor vilket är nödvändigt för att uppnå ett bra slutresultat.

Få ett lägre pris med hjälp av ROT-avdraget

ROT-avdraget tillåter dig att dra av 30 % av arbetskostnaden direkt på fakturan när du anlitar någon för att utföra tapetseringsarbetet. Detta innebär att om arbetskostnaden för att tapetsera ditt vardagsrum är 10 000 kr, reduceras din kostnad med 3 000 kr tack vare avdraget – och du betalar därmed endast 7 000 kr.

Det är dock viktigt att komma ihåg att ROT-avdraget endast gäller arbetskostnaden och inte material såsom själva tapeterna. För att nyttja avdraget måste du säkerställa att det anlitade företaget är godkänt för F-skatt och hanterar alla nödvändiga delar av den processen.