Var kan man köpa Bitcoin i Sverige?

Det är mycket enklare än många tror att köpa bitcoin i Sverige.

Du behöver varken vara särskilt tekniskt kunnig eller ha mycket pengar för att komma igång och göra ditt första köp av bitcoin. Med några enkla steg kan du vara på väg att göra ditt första köp i det digitala guldet på nolltid. Idag kommer vi lista några av de absolut vanligaste sätt som du som bor i Sverige kan komma igång att köpa bitcoin idag!

Det finns två huvudsakliga sätt att köpa bitcoin i Sverige

Det första alternativet är att köpa bitcoin-certifikat och det andra alternativet är att köpa riktiga bitcoin på en kryptobörs.

Om du vill köpa bitcoincertifikat är det mest populära alternativet Bitcoin XBT certifikat som du exempelvis kan köpa hos Avanza. Med dessa certifikat satsar du i princip på priset på bitcoin utan att faktiskt äga några bitcoins. Det är ett sätt att få exponering för kryptovalutan utan att behöva äga kryptovalutan eller gå igenom processen att skapa ett konto hos en kryptobörs.

Är det så att du vill köpa riktiga bitcoins finns det flera olika platser som du kan vända dig till för att göra ditt första köp. Som svensk skulle vi rekommendera någon av de svenska alternativen som t.ex. Safello och Trijo. Utöver dessa platser kan du såklart även vända dig till internationella alternativ som Coinbase, Binance eller Kraken.

Måste man ha en plånbok när man köper riktig bitcoin?

När det kommer till att göra sitt första köp i bitcoin är en vanlig fråga som många köpare har ifall de behöver en ”plånbok” för att förvara sina bitcoin i. Svaret är nej, du behöver nödvändigtvis inte en när du bara köper bitcoins. I de flesta av fallen finns redan en personlig plånbok för respektive kryptovaluta inbyggd på webbplatsen som du gör ditt köp på.

Vi rekommenderar dock starkt att du skaffar en plånbok så snart som möjligt efter att du har gjort ditt köp. Detta beror på att det är ditt ansvar att hålla reda på dina privata nycklar. Det är dessa ”nycklar” som ger dig tillgång till dina bitcoin. Det finns ett talesätt inom kryptovärlden som lyder: ”not your keys not your coins”.

Det betyder att om du inte har nycklarna till dina bitcoin äger du då verkligen dem på riktigt då? Ponera exempelvis att företaget som du köpt och förvarar dina bitcoin skulle gå i konkurs, vad händer då i det här fallet med dina bitcoins? Om du inte hade förvarat dem i en personlig plånbok är du helt enkelt inte ensam om att kontrollerar de privata nycklarna.

Så även om det inte är strikt nödvändigt att ha en plånbok när du precis har börjat och köper dina första bitcoins, rekommenderar vi att du skaffar en så snart som möjligt för att hålla reda på dina privata nycklar och ha full kontroll över dina bitcoins.