I takt med att kryptovalutor blir allt populärare frågar sig många om de någonsin kommer att bli en stark konkurrent till fiatvalutor.
Många frågar sig också vilket som är det bättre alternativet av dem två. Fiatvalutor är våra vanliga valutor som vi är välbekanta med (som t.ex. inkluderar SEK, USD och EUR). Och kryptovalutor syftar på exempelvis Bitcoin och Ethereum som är de två största.
I denna artikel kommer vi att titta närmare på skillnaderna mellan krypto- och fiatvalutor och försöka se hur det kan bli i framtiden.
Vad är fiatvalutor?
Fiatvalutor är en statlig valuta som är godkänd för alla typer av betalningar, skatt och lån av pengar. Den här typen av valutor styrs av en centralbank och är alltså en centraliserad valuta. Några av de största fiatvalutorna är den amerikanska dollarn, brittiska pund och euron.
Det finns en vanlig missuppfattning om att fiatvalutor skulle vara kopplade till råvaror som guld eller silver. Så var det tidigare, men nu kan man säga att värdet till viss del bestäms av stabiliteten hos den regering som har utfärdat den. Kort sagt finns det inget konkret som backar upp värdet.
Vad är kryptovalutor?
Kryptovalutor är helt digitala valutor som används både för investeringar och digitala betalningar. De styrs inte av en enskild centralbank, företag eller annan aktör – och detta gör dem decentraliserade. Priset styrs till största del av utbud och efterfrågan.
Några av de största och mest välkända kryptovalutorna är Bitcoin och Ethereum. Idag är det förhållandevis lätt att köpa Bitcoin i Sverige via en kryptobörs, men det går även att köpa andra typer av värdepapper som t.ex. ETF, certifikat och CFD. Om du köper exempelvis en ETF så äger du inga faktiska coins eller tokens, utan då spekulerar du enbart på priset. Det är en fördel om du inte vill tänka på förvaring av din krypto samt underlätta vid deklarationen.
Fördelar och nackdelar med fiatvalutor
En stor fördel med fiatvalutor är att de såklart är allmänt accepterade då det är det vi använder dagligen för att betala för varor och tjänster. När du har dina pengar på en bank med insättningsgaranti är du dessutom skyddad om banken skulle bli hackad och förlorar dina pengar, om banken går i konkurs eller om det sker något annat oväntat. Ytterligare en fördel är att dessa valutor ofta har relativt stabila marknadspriser.
Det finns även ett antal nackdelar med fiatvalutor. Många gillar inte att de kontrolleras av en stat och att du inte har full kontroll över dina pengar. Det är faktiskt anledningen till att kryptovalutor skapades från första början – för att få egen kontroll över sina pengar. Fiatvalutor är inte heller så stabila som man kan tro. Det har vi sett exempel på i Sverige då svenska kronan har nått nya bottenrekord det senaste året.
Fördelar och nackdelar med kryptovalutor
En av de stora fördelarna med kryptovalutor är att de går att skicka, ta emot och hantera helt digitalt. Det är helt enkelt smidigt att göra transaktioner världen över och ofta till relativt låga avgifter dessutom. Kryptovalutor innebär även en ökad integritet för de som använder dem eftersom det går att vara anonym när man använder dem. Det kan även vara värt att nämna att kryptovalutor bygger på en blockkedjeteknik som innebär att en transaktion aldrig kan ändras eller manipuleras i efterhand – förutsatt att rätt förutsättningar för det råder.
När det gäller nackdelar så är en av de största att de är så volatila. Om man bara tar Bitcoin som ett exempel så har den historiskt sett rört sig väldigt mycket uppåt och nedåt i pris – och vid flera tillfällen har kursen fallit över 70% från toppen. Men det finns även s.k. stablecoins som följer fiatvalutor och därför är stabila i värde. En annan nackdel är att det fortfarande finns förhållandevis lite regleringar kring krypto. Det kan också skilja sig mycket mellan land till land så det är viktigt att vara påläst.
Flera länder håller på att reglera krypto
Många länder och regeringar har nu insett att kryptovalutor är här för att stanna.
Därför håller man nu på att ta fram lagar och regler för vad som gälla. Det kan vara ett stort steg för att få kryptovalutor mer accepterade. I EU håller man exempelvis på att införa MiCA-regleringen.
Hur ser Sverige på kryptovalutor vs fiatvalutor?
Sverige är faktiskt ett av de länder där kryptovalutor ännu inte har slagit igenom på allvar. De flesta är bekanta med Bitcoin, och vissa väljer att investera i krypto. Det är dock få butiker och företag som erbjuder kryptovalutor som betalningsalternativ.
Svenskar är ofta skeptiska mot förändringar och vi är ett av få länder som inte röstat igenom euron utan behållit vår egen valuta. Därför är det inte så konstigt att krypto ännu inte har slagit igenom på bred front. Tittar vi utanför Sveriges gränser kan vi se att det finns bättre möjligheter att betala med krypto i ”vanliga” butiker. Detta kommer sannolikt bara att fortsätta öka i popularitet i takt med att kryptovalutor blir mer utbrett världen över.
Kryptovalutor är fortfarande något nytt på marknaden
Något som man måste komma ihåg är att kryptovalutor fortfarande är något relativt nytt på marknaden. Den första kryptovalutan var Bitcoin och den skapades år 2009. Sedan dess har det lanserats otroligt många olika kryptovalutor. Men för att kryptovalutor ska bli mer utbrett och allmänt accepterat krävs det att fler får upp ögonen för det och läser på kring ämnet.
För många är kryptovalutor också något okänt med en inlärningskurva. Man måste lära sig hur kryptovalutor fungerar, skaffa sig en kryptowallet (plånbok) och navigera runt på de olika plattformarna. Det är också något som man måste ha i åtanke när man tittar på kryptovalutor vs fiatvalutor.
Människor får möjlighet att kontrollera sin ekonomi
Ett av de främsta argumenten för kryptovalutor är att du som privatperson kan ha full kontroll över din ekonomi. Det finns ingen bank som kan gå in och styra över dina konton eller neka dina transaktioner.
I dagsläget är det dock för tidigt att se kryptovaluta som ett fullgott alternativ till fiatvalutor. Men med det sagt så kan det absolut fungera för att göra transaktioner på nätet. Många köper även kryptovaluta för att kunna sälja dem vid ett senare tillfälle och då förhoppningsvis till ett högre pris än tidigare.
Risk att förlora pengar på kryptovalutor
Eftersom kryptovalutor svänger så pass mycket i pris och har en tendens att då och då sjuka mycket i värde så finns det en stor risk att förlora pengar om man köper kryptovalutor.
Det är en stor fördel om man är ordentligt påläst och har en investeringsstrategi. Och som alltid bör man inte investera pengar som man inte har råd att förlora.